Ifølge § 128 i lov om betalinger skal en udbyder af betalingstjenester anvende stærk kundeautentifikation, når en bruger iværksætter en elektronisk betalingstransaktion, medmindre andet følger af forordninger og regler udstedt af Kommissionen i medfør af artikel 98 i Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2015/2366/EU af 25. november 2015 om betalingstjenester i det indre marked.
Den 14. marts 2018 trådte Kommissionens delegerede forordning (EU) 2018/389 af 27. november 2017 om supplerende regler til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv (EU) 2015/2366 for så vidt angår reguleringsmæssige tekniske standarder for stærk kundeautentifikation og fælles og sikre åbne standarder for kommunikation (herefter ”den delegerede forordning”) i kraft.
Den delegerede forordning indeholder bl.a. et krav om, at alle udbydere af betalingstjenester i EU senest fra 14. september 2019 skal anvende stærk kundeautentifikation i overensstemmelse med den delegerede forordning. Forordningens kapitel 3 indeholder dog en række undtagelser fra kravet om anvendelse af stærk kundeautentifikation.
Artikel 17 i den delegerede forordning fastsætter, at en betalingstjenesteudbydere har mulighed for at undlade at anvende stærk kundeautentifikation i forbindelse med juridiske personer, som initierer elektroniske betalingstransaktioner ved brug af dedikerede betalingsprocesser eller -protokoller, der udelukkende stilles til rådighed for betalere, som ikke er forbrugere, hvis de kompetente myndigheder finder det godtgjort, at nævnte processer eller protokoller mindst sikrer samme grader af sikkerhed som dem, der er omhandlet i direktiv 2015/2366.
Reglerne indebærer således, at Finanstilsynet kan tillade, at et økonomistyringssystem, ERP-system eller lignende system, der har en integreret betalingsfunktion, kan undtages fra kravet om anvendelse af stærk kundeautentifikation, hvis systemet alene stilles til rådighed for erhvervsdrivende, og det indeholder processer eller protokoller, der mindst sikrer samme grader af sikkerhed, som var der anvendt stærk kundeautentifikation.
Finanstilsynets vil anse en dedikeret betalingsproces eller -protokol, der udelukkende stilles til rådighed for betalere, der ikke er forbrugere, som tilsvarende sikker i overensstemmelse med artikel 17, hvis:
- Udbyderen af den dedikerede betalingsproces eller -protokol har implementeret sikkerhedsforanstaltninger, der sikrer et tilsvarende sikkerhedsniveau, som ville være opnået ved gennemførelse af kravene i forordnings kapitel 1, 2 og 4.
- Niveauerne for svigagtige og uautoriserede betalingstransaktioner gennemført via dedikerede betalingsprocesser og -protokoller er lig eller mindre end niveauer for svig for tilsvarende betalingstransaktioner, der er gennemført ved brug af stærk kundeautentifikation.
En udbyder af betalingstjenester skal ikke ansøge Finanstilsynet om tilladelse til at undlade at anvende stærk kundeautentifikation i forbindelse med erhvervsrelaterede betalinger, jf. artikel 17 i den delegerede forordning. Finanstilsynet vil som del af det ordinære tilsyn vurdere, om det er godtgjort, at udbyderens dedikerede betalingsprocesser og -protokoller lever op til punkt 1 og 2 ovenfor.