En kontooplysningstjeneste er juridisk defineret som en ”tjenesteydelse, der giver en bruger konsolideret information om en eller flere af dennes betalingskonti, der udbydes af en eller flere kontoførende udbydere.”
Dette betyder, at en kontooplysningstjeneste kan give en bruger samlede informationer om en eller flere af dennes betalingskonti. Dette kan eksempelvis være i form af udarbejdelse af et forbrugsoverblik eller et budget. Det er her væsentligt at bemærke, at behandlingen kun må ske med henblik på at give brugeren selv den efterspurgte information.
En udbyder af kontooplysningstjenester kan eksempelvis levere en softwareløsning, som indhenter oplysninger om betalingstransaktioner fra brugerens betalingskonti hos et eller flere pengeinstitutter. Udbyderen kan derpå, på en samlet og overskuelig måde præsentere brugeren for et forbrugsoverblik eller et budget eller opfølgning på disse, eksempelvis ved at sende brugeren besked, hvis månedens budget er overskredet.
Hvis ovenstående tredjepartsudbyder, eller en anden virksomhed, ønsker at anvende betalingsoplysninger til anden aktivitet end udbud af kontooplysningstjenester til den specifikke bruger, vil denne anden aktivitet som udgangspunkt ikke være omfattet af lov om betalinger, bortset fra hvad der følger af §§ 124 og 125. Et eksempel på en sådan anden aktivitet kan eksempelvis være videregivelse af information til tredjemand eller indhentning af oplysninger fra andre konti end betalingskonti. Denne anden aktivitet er ikke underlagt lov om betalinger, og det kræves derfor ikke, at virksomheden skal have tilladelse fra Finanstilsynet til at udføre aktiviteten. Dette medfører samtidig at virksomheder ikke har samme ret til at kræve adgang til informationer på brugeres betalingskonti, som ellers følger af lov om betalinger. En virksomhed som udøver en sådan anden aktivitet skal derudover yderligere indhente særskilt samtykke fra brugeren i henhold til gældende persondatalovgivning samt §§ 124 og 125 i lov om betalinger.
En virksomhed kan således kun få tilladelse som udbyder af kontooplysningstjenester, hvis virksomheden reelt vil levere en kontooplysningstjeneste til sine kunder. Det betyder blandt andet, at tjenesten skal indebære, at der rent faktisk leveres informationer til brugeren selv.
Hvis en virksomhed ønsker kun at udbyde kontooplysningstjenester skal denne søge om tilladelse jf. § 60, i lov betalinger. Hvis virksomheden også udbyder andre betalingstjenester, fx betalingsinitieringstjenester, skal denne søge om tilladelse som betalingsinstitut jf. § 9, i lov om betalinger. En virksomhed, der har tilladelse fra Finanstilsynet til at udbyde kontooplysningstjenester, kan udbyde disse i hele EU/EØS. Tilsvarende kan en udbyder af kontooplysningstjenester med tilladelse fra et andet EU/EØS-land også udbyde sin tjenester i Danmark.
Læs mere om Finanstilsynets fortolkning af kontooplysningstjenester i denne orientering.
Tilladelseskrav og -procedurer bliver gennemgået nedenfor.