Primære retskilder
EU's primære retsakter er direktiver og forordninger (niveau 1).
Forordninger har direkte retsvirkning og implementeres derfor ikke i dansk lovgivning. Dette gælder uanset om der er tale om niveau 1 retsakter, delegerede retsakter eller gennemførelsesretsakter. Direktiver skal implementeres i dansk lovgivning for at få retsvirkning. Dette uanset om direktivet er et udstedt som niveau 1 retsakt, delegeret retsakt eller gennemførelsesretsakt.
Sekundære retskilder
EU's sekundære retsakter er delegerede retsakter og gennemførelsesretsakter (niveau 2).
Delegerede retsakter er lovgivning, der supplerer eller ændrer eksisterende retsakter. Gennemførelsesretsakter er lovgivning, der fastsætter ensartede betingelser som er nødvendige for at kunne gennemføre den primære lovgivning i medlemsstaterne. Delegerede retsakter og gennemførselsretsakter har som hovedregel form af forordninger.
Retskilder fra EU-tilsynsmyndighederne
De tre EU-tilsynsmyndigheder på det finansielle område (ESA’erne) udgiver løbende retskilder, der har til formål at sikre en effektiv og ensartet anvendelse af EU’s finansielle lovgivning og tilsynsregler.
I den forbindelse udgør retningslinjer og henstillinger et væsentligt fortolkningsbidrag i relation til niveau 1 og kan derfor benyttes af Finanstilsynet og de enkelte finansielle virksomheder i arbejdet med at sikre, at EU’s primære retskilder (niveau 1) overholdes. Finanstilsynet skal meddele EBA, EIOPA og ESMA, om man vælger at efterleve hele eller dele af retningslinjer og henstillinger og anvender den danske sprogversion i tilsynsarbejdet.
En stor del af Finanstilsynets internationale arbejde er at deltage i Det Europæiske Finanstilsynssystem (ESFS), der danner rammen for økonomisk tilsyn EU. ESFS udgøres af de tre EU-tilsynsmyndigheder på det finansielle område (ESA'erne) og Det Europæiske Udvalg for Systemiske Risici (ESRB).
Du kan finde mere information om EU-myndighederne her.