Finanstilsynets taksonomi

Fra og med regnskabsåret 2025 skal alle finansielle virksomheder, som er omfattet af kravet om indberetning i Inline XBRL-format, også opmærke regnskaber med Finanstilsynets taksonomi.  

Udover at understøtte maskinlæsbarheden af regnskaberne og fungerer taksonomien også som en indholdsfortegnelse, der konkretiserer gældende lovgivning og dermed kan hjælpe virksomheder med at forhindre fejl.

Krav til opmærkning og indberetning i Inline XBRL med Finanstilsynets taksonomi er frivillig for regnskabsåret 2024, og denne sides indhold er derfor vejledende. Kravet fastsættes i indberetningsbekendtgørelsen (BEK nr. 736 af 14/06/2024), som forventes opdateret juli 2025.

Finanstilsynets taksonomi kan findes her

Hent Finanstilsynets taksonomi 2024 som ZIP-fil (opdateret 14/1/2025)

Se Finanstilsynets taksonomi i browser

Frivillig opmærkning

Finanstilsynet har besluttet, at opmærkning af årsrapporten for regnskabsåret 2024 skal være frivillig. Finanstilsynet stiller derfor ikke krav til opmærkning af regnskabsdokumenter for regnskabsåret 2024, men vi opfordrer alle virksomheder, som indberetter til Erhvervsstyrelsen, til at opmærke regnskabsdokumenter med Finanstilsynets taksonomi.

Vi ønsker at udvikle en taksonomi, som er simpel og anvendelig for alle finansielle virksomheder og opfordrer derfor relevante virksomheder til at sende os feedback på Finanstilsynets taksonomi løbende i 2024. Der vil for regnskabsåret 2024 ikke blive givet påbud eller påtaler for fejl i opmærkning.

I indberetningsløsningen vil der være en række tekniske kontroller og forretningskontroller. Sålænge opmærkningen er frivillig, skal der ses bort fra disse. Enkelte kontroller er dog ”hårde”, og virksomheden vil ikke kunne indsende sit regnskab, hvis de er overtrådt. Dette gælder f.eks. anvendelse af ukendt entrypoint, opmærkning af flere CVR-numre for samme indberetning eller ugyldig formatering.

Virksomheder og andre interessenter kan indsende feedback vedrørende taksonomien på mail: regnskabsrapport@ftnet.dk. Finanstilsynet vil inkorporere eventuelle mangler og rettelser i Finanstilsynets taksonomi forud for næste offentlige høring i oktober 2025. Taksonomien vil herefter årligt komme i offentlig høring.

Begreber

  • Entrypoint
    Et entrypoint i XBRL er det startpunkt, man bruger for at åbne og forstå en bestemt del af et XBRL-dokument eller en rapport. Det fungerer som en nøgle eller en genvej til en specifik datastruktur, som gør det nemmere at få adgang til de relevante informationer, uden at man behøver gennemgå hele dokumentet.
  • Særskilt opmærkning/detaljeret opmærkning
    Hvis et afsnit eller en kategori skal opmærkes detaljeret eller særskilt, betyder det, at alle felter, der angives i den læsbare del af regnskabsdokumentet, skal opmærkes i den strukturerede del af årsregnskabet.
  • Block-tagging/block-opmærkning
    Block-opmærkning i et XBRL-dokument betyder, at man sætter ét samlet "tag" eller mærkat på en hel sektion af information, f.eks. en note til regnskabet eller et afsnit i årsrapporten. I stedet for særskilt at opmærke hver enkelt linje eller tal i sektionen markerer man hele blokken som én samlet enhed.
  • Dimensioner
    En dimension i et XBRL-dokument er en måde at give ekstra detaljer om data på. For eksempel kan man vise samme information for flere år eller for forskellige afdelinger. Dimensioner hjælper både brugere og systemer med at analysere data på tværs af forskellige perspektiver og sammenhænge.
  • Renderinger
    En rendering i XBRL er den visuelle præsentation af data, ofte i form af en rapport eller et regneark, som mennesker kan læse. Det er en måde at omsætte den tekniske XBRL-struktur til et mere forståeligt format. Rendering gør det lettere at gennemgå og forstå data uden at skulle analysere selve XBRL-koden. En anden rendering end rapporteret værdi er præsentation af den samme data, formidlet visuelt anderledes, som f.eks. en afrunding.

Dispensation for digital indberetning til Erhvervsstyrelsen

Virksomheder kan søge om dispensation hos Finanstilsynet i tilfælde hvor

  • Graverende fejl i den tekniske løsning forhindrer virksomheden i at indberette digitalt. Dette omfatter udelukkende fejl, der ikke kan udbedres indenfor en rimelig tidsfrist.
  • Den digitale indberetning i høj grad vil forringe regnskabsdokumentets værdi for regnskabsbrugerne.

Ansøgning om dispensation, samt grundig gennemgang af forholdets karakter, skal sendes til regnskabsrapport@ftnet.dk.

Vejledning til opmærkning

Finanstilsynets taksonomi skal anvendes af finansielle virksomheder omfattet af krav om indberetning i Inline XBRL.

I taksonomien fremgår alle informationer i årsrapporten, som er fastsat ved lov, herunder virksomhedsoplysninger, beskrivelse af anvendt regnskabspraksis, ledelsesberetning, påtegninger, note-tekster, godkendelsesdatoer, navne på ledelse og revisor osv.

Hvis der skulle mangle et felt, eller du har brug for et nyt felt på baggrund er praksis, kan du skrive til regnskabsrapport@ftnet.dk.

Vi har lagt vægt på, at taksonomien er praktisk anvendelig og i overensstemmelse med gældende lovgivning. Et indberettet dokument kan godt være i overensstemmelse med gældende lovgivning, selvom ikke alle taksonomiens elementer er udfyldt.

Oversigt over entrypoints og indhold i taksonomi

Finanstilsynets taksonomi har otte overordnede entrypoints, fordelt på virksomhedstyper omfattet af indberetningsbekendtgørelsen som vist i tabellen herunder.

Opmærkning med Finanstilsynets taksonomi for virksomheder, der aflægger koncernregnskab efter IFRS:

Mange virksomhedstyper kan teknisk set omfattes af IFRS, og Finanstilsynet har derfor udarbejdet en oversigt over hvilke kapitler i entrypointet til IFRS aflæggere (”IFRS Excluding financial statements”), der kan være væsentlige for de forskellige virksomhedsområder. Virksomheder kan godt vælge at opmærke med andre kapitler i entrypointet end som anvist nedenfor, så længe de ikke-finansielle dele af det læsbare regnskabsdokument gengives i den strukturerede del af regnskabsdokumentet.

Virksomheder, som udarbejder koncernregnskab efter IFRS, og hvor modervirksomheden aflægger regnskab efter dansk lovgivning, er fritaget for at indberette modervirksomhedens årsregnskab i den strukturerede del af årsrapporten. Modervirksomhedens årsregnskab skal dog fremgå i sin helhed af den læsbare del af årsrapporten.

Senest opdateret 11-03-2025

Feedback

Send din feedback til taksonomien til 
regnskabsrapport@ftnet.dk