Finanstilsynet gør i vidt omfang brug af vejledninger. De indeholder Finanstilsynets fortolkning af, hvordan man skal forstå og anvende eksisterende regler. En fortolkning bygger ofte på konkrete afgørelser, men Finanstilsynet kan også vælge at tilkendegive en fortolkning uden at have haft lejlighed til at træffe en konkret afgørelse.
Vejledninger gengiver altså, hvad Finanstilsynet opfatter som gældende ret, men vil ikke i sig selv indeholde nye regler.
Finanstilsynet vil som hovedregel ikke anfægte en praksis, der ligger indenfor vejledningens rammer. Virksomheder kan vælge at følge en praksis, der ligger udenfor vejledningens rammer, hvis de mener, at den holder sig indenfor loven. I disse tilfælde vil Finanstilsynet bede institutterne om at forklare, hvordan de holder sig inden for grænserne i lovgivningen.
Finanstilsynet vil i sådanne tilfælde normalt forvente, at det fordrer kompenserende tiltag at leve op til lovgivningen. Finanstilsynets stillingtagen til afvigelser fra vejledningerne vil – i tråd med Finanstilsynets generelle praksis - være risikobaseret og afspejle lovgivningen.
Inden Finanstilsynet udsteder en vejledning, sendes den ofte i uformel høring hos de direkte berørte brancheorganisationer, hvorefter den sendes i formel høring hos en bred høringskreds. Finanstilsynets bestyrelse godkender den endelige vejledning.
Eksempler på vejledninger fra Finanstilsynet:
Ny vejledning om hvidvaskloven
Vejledning om stresstest for små og mellemstore pengeinstitutter