Herunder kan du finde information om prospektforordningen samt ændringerne til forordningen i medfør af forordningen for fremme af SMV-vækstmarkeder.
Prospektforordningen
Forordning
Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2017/1129 af 14. juni 2017 om det prospekt, der skal offentliggøres, når værdipapirer udbydes til offentligheden eller optages til handel på et reguleret marked, og om ophævelse af direktiv 2003/71/EFEØS-relevant tekst.
Du kan finde retsakten på Eur-lex her.
Der laves ofte konsoliderede udgaver af retsakten, hvor ændringsforordninger eller –direktiver tilføjes til den oprindelige tekst. Såfremt der eksisterer en konsolideret udgave, findes den på Eur-lex under fanen ’Oplysninger om dokumentet’. Der henvises ikke til historiske retskilder.
Kort introduktion
Forordningens formål er at hjælpe virksomheder, navnlig små og mellemstore virksomheder, med at få adgang til finansiering. Forordningen forenkler og ensretter de regler og procedurer, der skal følges ved udarbejdelse, godkendelse og udsendelse af det prospekt, virksomheder offentliggør, når de udbyder værdipapirer til offentligheden, som gør investor i stand til at træffe en informeret beslutning.
Anvendelsesdato
Ikrafttrædelsesdato: 20/07/2017
Anvendelsesdato: 21/07/2019
SMV-vækstmarkeder
Forordning
Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2019/2115 af 27. november 2019 om ændring af direktiv 2014/65/EU og forordning (EU) nr. 596/2014 og (EU) 2017/1129, for så vidt angår fremme af anvendelsen af SMV-vækstmarkeder (EØS-relevant tekst).
Du kan finde retsakten på Eur-lex her.
Der laves ofte konsoliderede udgaver af retsakten, hvor ændringsforordninger eller –direktiver tilføjes til den oprindelige tekst. Såfremt der eksisterer en konsolideret udgave, findes den på Eur-lex under fanen ’Oplysninger om dokumentet’.
Kort introduktion
Formålet med ændringerne er at fremme anvendelsen af SMV-vækstmarkeder ved at lette overgangen til regulerede markeder og visse oplysningskrav.
Anvendelsesdato
Ikrafttrædelsesdato: 31/12/2019
Anvendelsesdato: 31/12/2019
Genopretningspakke for kapitalmarkederne
Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2021/337 af 16. februar 2021 om ændring af forordning (EU) 2017/1129, for så vidt angår EU-genopretningsprospektet og målrettede justeringer for finansielle formidlere, og af direktiv 2004/109/EF, for så vidt angår brugen af det fælles elektroniske rapporteringsformat til årsrapporter, med henblik på at støtte genopretningen efter covid-19-krisen
Du kan finde retsakten på Eur-lex her.
Der laves ofte konsoliderede udgaver af retsakten, hvor ændringsforordninger eller –direktiver tilføjes til den oprindelige tekst. Såfremt der eksisterer en konsolideret udgave, findes den på Eur-lex under fanen ’Oplysninger om dokumentet’.
Kort introduktion
Genopretningspakken har til formål at fremme en hurtig økonomisk genopretning efter COVID19-krisen ved at lette finansiering via kapitalmarkederne samtidig med at sikre et højt niveau af forbruger- og investorbeskyttelse. Det sker ved at lette administrative byrder ved at:
- give en tidsbegrænset mulighed indtil udgangen af 2022 til at offentliggøre et forkortet EU-genopretningsprospekt for virksomheder, der allerede er tilstede på kapitalmarkederne under visse begrænsninger
- tidsbegrænset indtil udgangen af 2022 forhøjelse af tærsklen for undtagelsen for kreditinstitutter fra forpligtelsen til at offentliggøre et prospekt i tilfælde af udbud eller optagelse til handel på et reguleret marked af visse værdipapirer, der ikke er kapitalandele
- varig justering af frist for finansielle formidleres offentliggørelse af tillæg til prospekter
- mulighed for udskydelse af brugen af elektroniske rapporteirngsformat (ESEF) ifm. udarbejdelse og offentliggørelse af udstederes årsrapporter, der begynder den 1. januar 2020 eller derefter.
Anvendelsesdato
Ikrafttrædelsesdato: 20/03/2021
Anvendelsesdato: 20/03/2021
Listing Act – forordning
Fulde titel: Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2024/2809 af 23. oktober 2024 om ændring af forordning (EU) 2017/1129, (EU) nr. 596/2014 og (EU) nr. 600/2014 med henblik på at gøre offentlige kapitalmarkeder i Unionen mere attraktive for selskaber og lette adgangen til kapital for små og mellemstore virksomheder
Kort introduktion
Der er tale om en revision af krav til hvornår og hvordan et prospekt skal udarbejdes, herunder forenkling af typen af prospekter, der kan anvendes ifm. udbud af værdipapirer ved primære såvel som sekundære udstedelser og udbud samt fritagelser til kravet om at offentliggøre prospekter for at gøre det lettere at rejse kapital. Derudover strømlines krav til standardformat, standard rækkefølge af oplysninger, sidetal, resumékrav, risikofaktoroplysninger, mv. og krav til kontrollen af prospekter hos nationale kompetente myndigheder og samarbejdet imellem disse bliver tydeligere.
Fsva. reglerne om hindring af markedsmisbrug tydeliggøres en række juridiske uklarheder, reglerne for tilbagekøbsprogrammer, tidspunktet for offentliggørelse af information, præcisering af begreber om intern viden herunder, udvidelse af personkredsen med intern viden, håndtering af intern viden ifm. markedssondering, i langstrakte processer, mv. Derudover hæves tærsklen for hvornår man skal offentliggøre ledende medarbejders transaktioner og andet. Der indføres mulighed for udveksling af ordredata via ESMA for at styrke overvågningsmuligheder og styrke markedsintegriteten.
Du kan finde retsakten på Eur-Lex her
Offentliggørelsesdato: 14. november 2024
Ikrafttrædelsesdato: 4. december 2024
Anvendelsesdato: som udgangspunkt med visse undtagelser d. 5. marts 2026 og 5. juni 2026
Delegerede retsakter
De delegerede retsakter kan findes i EU’s interinstitutionelle register over delegerede retsakter.
Registret indeholder alle delegerede retsakter som er planlagt vedtaget efter december 2017, men har også en begrænset mængde fra perioden før december 2017. Hvis en delegeret retsakt ikke kan findes i registret, kan den i stedet fremsøges på den relevante ESA’s hjemmeside (EBA, EIOPA og ESMA).
ESA retningslinjer
For at sikre en effektiv og ensartet anvendelse af EU’s finansielle lovgivning, kan ESA’erne udgive retningslinjer, der præciserer hvordan lovgivningen bør anvendes af tilsynsmyndigheder og finansielle virksomheder.
Når ESA'erne udgiver en retningslinje skal Finanstilsynet meddele enten EBA, EIOPA eller ESMA, om man vælger at efterleve hele eller dele af retningslinjen og anvender den danske sprogversion i tilsynsarbejdet.
Udstedte retningslinjer kan du finde i faktaboksen øverst på siden.